Proud-Nerds-logo-CMYK-zwart
PUMA Teamwear kiest voor
Enterprise Visual eCommerce

Enterprise Visual eCommerce voor PUMA

Om te groeien moet je verbeteren, zodat meer prospects converteren naar klant. Een essentieel onderdeel daarvan is een duidelijke productpresentatie: maak het zo makkelijk mogelijk voor klanten om een product voor zich te zien. Sterker nog, zorg dat ze het product beleven. Het liefst zo tastbaar en gepersonaliseerd mogelijk.  

Maar, om een uitstekende online productbeleving aan te bieden moeten alle systemen kloppen, op elkaar aansluiten en bovenal: elkaar versterken. Dit gaat verder dan enkel het laten zien van een 3D-configuratie van je product. Dit gaat over een compleet platform, waar van lead tot conversie álles op elkaar aansluit. Een platform dat alle doelgroepen tegelijk aanspreekt. Een platform dat makkelijk te beheren is. 

Probleemstelling PUMA

De One Stop Shop

PUMA wil wereldwijd hun aandeel binnen de team- en fanwear markt vergroten. Een markt waar zowel consumenten als retailers en salesvertegenwoordigers sportkleding ontwerpen voor hun clubs of teams. Voorheen werden al deze verschillende doelgroepen bediend via losstaande applicaties. Dat is niet handig: het kost enorm veel tijd om alle losse systemen te onderhouden, het doorvoeren van veranderingen gaat traag en, erger nog, de systemen versterken elkaar niet. Ook PUMA zag dat er synergie tussen de systemen nodig is om de beoogde groei te faciliteren en realiseren. Zij zochten één platform, dat alles bedient: een One Stop Shop. De oplossing is Enterprise Visual eCommerce.

Van visual language naar Visual eCommerce

PUMA is goed in wat zij doen, ze werken met passie. Ze zochten dan ook een partner met diezelfde instelling en de juiste expertise. PUMA is een merk waarbij de visuele beleving, ook wel visual language, van groot belang is. De stap naar Visual eCommerce lag dan ook voor de hand.

Samen bedenken

Complete outfit-flow

In grote lijnen wist PUMA wat ze nodig hadden. Wij vertaalden dat, samen met hen, naar de juiste inrichting en uitbreiding van Visual eCommerce. Het ontwikkelen van het platform ging dan ook hand-in-hand met de klant: PUMA’s wensen met onze expertise. We denken mee en adviseren, zodat we samen het beste resultaat neerzetten.

Een voorbeeld hiervan is het realiseren van de optimale user-journeyin het samenstellen van een complete PUMA outfit. Het is nu mogelijk om een combinatie van producten – in het geval van PUMA: een broek en een shirt – te ontwerpen. Deze “outfit-flow is qua UX en design erop gericht het zo eenvoudig mogelijk te maken om complete outfits of productlijnen te ontwerpen, laden, opslaan en delen. Op deze manier worden meer producten verkocht.

Wat is Enterprise Visual eCommerce?

Enterprise Visual eCommerce is een “headless” – en daardoor razendsnel – platform. Dat zorgt samen met een goede User Experience voor een hogere conversie. Daarnaast biedt het platform uitgebreide mogelijkheden voor personalisatie en data-integratie. Hieronder worden verschillende functionaliteiten van het platform kort toegelicht, met daarbij de specifieke toepassing voor PUMA.

Enterprise Visual eCommerce

3D-configurator

De door ons ontwikkelde configurator stelt de klant in staat het product eenvoudig zelf samen te stellen. De gekozen productopties worden gelijk visueel weergegeven in een 3D-model, wat vanuit alle hoeken te bewonderen is.

Hierdoor kan PUMA de door de bezoeker gekozen kleuren, logo’s, patronen, rugnummers en namen direct visueel weergeven. De ontworpen shirts en broeken kunnen van alle kanten worden bekeken. Het online-product is voor de klant op deze manier bijna tastbaar.

Business Manager

De business manager stelt in staat om de optimale productconfiguratie in te stellen. Gebaseerd op jouw business-regels worden bepaalde pre-sets of producteigenschappen ingeladen. Ook kunnen bepaalde configuratiemogelijkheden juist wel of niet getoond worden. Hierdoor kan de gebruikservaring gepersonaliseerd worden voor ieder klantsegment.

Door het integreren van business-regels in het 3D-model kunnen bepaalde eigenschappen van het product wel of niet worden weergegeven voor een bepaalde klant. Zo kan PUMA bijvoorbeeld voor salesvertegenwoordigers extra shirtdesigns beschikbaar maken of retailers een speciale korting aanbieden. Ook kan de volledige prijsopbouw per markt worden bepaald.

Webshop & website beheer

Om de webshop te beheren wordt gebruik gemaakt van Magento Commerce. Voor het beheren van de website is WordPress gekoppeld aan het platform.

Het platform is zo ingericht dat de PUMA Kit Factory bepaalde informatie of producteigenschappen kan tonen op basis van geografische data over de hele wereld, waardoor global selling mogelijk is. Het is bijvoorbeeld mogelijk om per land een andere front-end te tonen, of andere valuta weer te geven. Daarnaast sluit het platform ook naadloos aan op het productieproces. Op de achtergrond wordt informatie zo opgeslagen dat de fabriek makkelijk toegang heeft tot de logo’s, vectorbestanden of andere productspecificaties. Het platform is dus niet alleen voor de klant, maar ook voor de verkoper erg gebruiksvriendelijk!

Bekijk de PUMA Kit Factory

Ervaar zelf de kracht van personalisatie. Neem een kijkje in de Puma Kit Factory, stel je outfit samen en laat je meenemen in de talloze mogelijkheden. 

Tech-talk: front-end

De front-end van het platform is dat wat de eindgebruikers daadwerkelijk te zien krijgen. De “voorkant” van het platform dus. De front-end van Enterpise Visual eCommerce is gemaakt in React als PWA. React is een moderne en snelle techniek. Het zorgt er onder andere voor dat de site niet verspringt wanneer een nieuwe pagina wordt geladen. Ook is het mogelijk om slechts een deel van de pagina’s te vernieuwen. Dit bevordert de gebruiksvriendelijkheid en straalt kwaliteit uit richting de eindgebruiker.

Tech-talk: koppelen van data en derde systemen

De PUMA Kit Factory is een toepassing van Enterprise Visual eCommerce waar wij als Proud Nerds erg trots op zijn. Maar Enterprise Visual eCommerce is meer dan enkel de PUMA Kit Factory. Door onze zelfontwikkelde API gateway is het platform voorbereid op de toekomst. De API biedt uitgebreide mogelijkheden tot het koppelen van derde systemen en het integreren van (bedrijfs)data. Denk hierbij aan marketingcommunicatiesystemen of jouw eigen CMS en ERP: de mogelijkheden zijn eindeloos!

Let's talk

Aan de slag met Visual eCommerce?

Wij zijn benieuwd naar jouw ambities! We leggen je met plezier uit wat (Enterprise) Visual eCommerce voor jouw kan betekenen binnen jouw eCommerce productstrategie.